Klokhuis besteedt aandacht aan cyberpesten

vrijdag 11 september 2015

Van 21 tot en met 25 september is de Week tegen Pesten. Deze week is hét moment om te werken aan een positieve sfeer in de klas. Klokhuis ziet hier de ernst van in en zal een week lang aandacht besteden aan het thema pesten. Afgelopen dinsdag was de première van de nieuwe serie in het Ketelhuis te Amsterdam. Hier kreeg ik twee leuke informatieve afleveringen te zien, waarvan één compleet gewijd is aan cyberpesten. Niels Baas (Universiteit Twente) en Gijs Huitsing (Rijksuniversiteit Groningen) waren ook aanwezig om hun kennis te delen.  

Dagelijks worden vele kinderen gepest op school. Soms doen kinderen hier onbewust aan mee, zonder te beseffen hoeveel pijn het anderen doet. Volgens kinderombudsman Marc Dullaert is pesten hetzelfde als geweld. Je voelt het in je hart. De première ging van start met een video waarin Marc Dullaert sprak over het belang van de serie. Pesten is een veelvoorkomend probleem, waar we samen aan moeten werken. Zowel offline als online. In de serie zoekt Klokhuis-presentatrice Nienke de La Rive uit waarom er gepest wordt en wat kinderen kunnen doen.

Rolverdeling  

Binnen pestsituaties hebben kinderen een verschillende rol. Sommigen kijken toe, andere doen actief mee en er is natuurlijk degene die gepest wordt. Eén van de afleveringen draait om deze rolverdeling. Presentatrice Nienke schetst pestsituaties en laat zien hoe kinderen een andere rol kunnen aannemen. Dit doet zij samen met socioloog Gijs Huitsing. De grappige, maar vooral leerzame sketches brengen hun boodschap duidelijk over. Iets doen tegen pesten is voor een kind vaak een moeilijke stap. Maar de gepeste voelt zich al snel minder alleen. Met de aflevering laten ze zien hoe je een pestsituatie kunt beïnvloeden. Een wijze les voor professionals en kinderen.  

Cyberpesten    

Volgens Niels Baas verschilt pesten maar weinig van cyberpesten. Op sociale media zijn we immers ook samen aanwezig. Veel kinderen gebruiken het internet en hebben groepsgesprekken op WhatsApp. De rolverdeling die Gijs Huitsing beschrijft is misschien ook aanwezig binnen deze virtuele groepen. Om deze reden besteedt Klokhuis een aflevering aan het onderwerp cyberpesten.

Bekenden of onbekenden kunnen eenvoudig online haatberichten sturen. Hoe ga je hier als kind het best mee om? Populaire Youtubers Milan Knol en GameMeneer geven advies. Als iemand ervaring heeft met cyberpesten, zijn zij het wel. Deze jongens ontvangen namelijk dagelijks negatieve reacties op YouTube, Facebook, Instagram of Twitter. Zij laten zien hoe je technologie gebruikt om pesters de mond te snoeren. Een handige vaardigheid voor ieder kind.

Op deze manier behandelt Klokhuis cyberpesten op de juiste toon. Zo stelt Niels Baas ook:

“Ik denk dat het essentieel is dat cyberpesten op de juiste manier aandacht krijgt. Niet per se als iets dat heel eng is, maar juist als iets waar we met z’n allen wat aan kunnen doen. Daarbij zou de nadruk niet op het aspect pesten moeten liggen, maar juist op goed gedrag online. Ik vind dat het Klokhuis daar goed in geslaagd is. Het biedt kinderen handvatten (evenals aan scholen) en laat zien dat er wel wat aan te doen is.”

Chatgroepen

Na afloop van de tweede aflevering deelde Niels Baas nog een aantal goede tips over WhatsApp groepen. Het kan gebeuren dat een kind in een virtuele groep wordt gepest. Volgens Niels Baas is het daarom van belang om duidelijke afspraken te maken. Waarom wordt de groep gevormd, wat zijn de regels en wie hoort erbij? Dat zijn belangrijke vragen die kinderen kunnen bespreken met een volwassene of leerkracht. Zo kunnen kinderen aangeven wat ze leuk en minder leuk vinden. Als er iets fout gaat of er wordt iemand gepest, kun je dit volgens Niels Baas het best offline uitpraten. Aandacht besteden aan WhatsApp-groepen is zeker van belang om cyberpesten te voorkomen. Ideeën hierover uitwisselen met mede professionals lijkt mij waardevol.      

» Tip: De les WhatsHappy maakt de problemen met chatten bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan.

Kijken!

Ik heb met een lach in het Ketelhuis gekeken naar de eerste twee afleveringen. Klokhuis weet succesvol humor te combineren met educatie. Hiermee brengen ze (cyber)pesten op een leuke manier onder de aandacht. Ik zal in de week van 21 tot en met 25 september elke dag om 18.23 voor de buis (of LED tv) zitten. Jullie ook?

Bekijk hier een overzicht van de afleveringen.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.