Deborah Carter van NewTechKids: Technologie alleen is niet genoeg

dinsdag 24 maart 2015

Petje af voor het Britse ministerie van onderwijs. Programmeren is sinds 2014 een verplicht vak op basis- en middelbare scholen in Groot Brittannië. In Londen hebben ze goed door waar de prioriteiten liggen. De hoop is dat er meer landen zullen volgen, ook Nederland. Onderwijs in computertechnologie is een onmisbare schakel als voorbereiding op de toekomst. Programmeren als verplicht vak op school is de voortzetting van de digitale revolutie in het onderwijs. Leest u ook mee Minister Bussenmaker?

Pionier van de digitale revolutie in het onderwijs is ondernemer en innovator Deborah Carter. Samen met haar zakenpartner, de Finse Marja-Ilona Koski, richtte ze vorig jaar NewTechKids op. Een academie voor technologie die gericht is op de vorming van de jongste generatie digital natives (4 tot 12 jaar).

Kinderen leren basisprincipes technologie

Volgens Deborah Carter is technologie eenvoudig gezegd het gebruik van wetenschap om praktische problemen op te lossen. Omdat we de toekomst niet kunnen voorspellen, focust de opleiding bij NewTechKids zich op de basisprincipes van technologie: ontwerpen, programmeren, algoritmes, variabelen en commando’s.

De leerlingen van NewTechKids leren de principes van programmeren die aan de basis liggen van elke programmeertaal. Individuele programmeertalen op zich veranderen of verdwijnen vaak sneller dan je ze kunt leren, maar de uitgangspunten van programmeren blijven constant. Dat inzicht geven ze de Brave New Tech Kids mee.

New Tech Kids klas

Hoe het begon

Wat ging aan de oprichting van NewTechKids vooraf? Deborah Carter heeft o.a. gewerkt bij de marketingafdeling van The New York Times en besloot toen in Europa de uitdaging op te zoeken. Ze kwam voor één jaar naar Amsterdam en werkte voor Liberty Global. Eén jaar werd al gauw zeven jaar en in die periode was ze medeoprichter van het innovatieplatform PICNIC, een initiatief om Amsterdam op de kaart te zetten als creatieve stad. In haar tijd bij PICNIC werkte ze voor bedrijven als UPC, KPN, Vodafone, Microsoft en de Universiteit van Amsterdam. Het denken rond innovatie, technologie en creativiteit zit Deborah Carter in het bloed.

Een ingrijpende en vormende gebeurtenis voor Deborah was het overlijden van haar zus in 2007. Deborah nam haar neefje aan als adoptieve zoon, met wie ze nu in Amsterdam woont. Hij zit op een lokale basisschool en speelt regelmatig, zoals zo veel van zijn leeftijdgenoten, met apps en games.

Deborah ging op zoek naar extra begeleiding voor hem, zodat hij wat meer over computers en applicaties kon leren. Het aanbod was in haar ogen te beperkt. Cursussen en applicaties zoals Scratch of Minecraft zijn er wel, maar Deborah zocht een opleiding die meer gericht was op probleemoplossende vaardigheden zoals programmeren en coderen. Kort gezegd: iets waar kinderen de onderliggende concepten van technologie leren begrijpen. Dus besloot ze haar eigen technologieschool op te zetten. Niet lang daarna leerde ze haar zakelijke partner Marja-Ilona Koski kennen, een pedagoog op het gebied van technologieonderwijs. Inmiddels heeft Deborah’s zoon elke cursus bij NewTechKids een paar keer gedaan.

Klas New Tech Kids

Technologie alleen is niet genoeg

Technologie alleen is niet genoeg, waarschuwt Deborah. De grote spelers als Microsoft en Apple zijn er te vaak op gericht programma’s en applicaties te produceren die de leraar vervangen in plaats van te ondersteunen. De leraar moet helemaal centraal blijven staan in het technologieonderwijs. Het denken achter NewTechKids is gericht op technologieonderwijs en niet op alleen technologie in het onderwijs. Anders gezegd, naast computers, tablets, games en applicaties, kun je met goede leerkrachten en innovatieve pedagogiek ook heel gemakkelijk met no tech (karton, pen en papier) aan de slag.

De programma’s van NewTechKids veranderen kinderen dan ook niet in master-programmeurs.

Waar het om gaat is dat zij technologie begrijpen: hoe werkt het, waarom werkt het en hoe kan ik die manier van denken inzetten om nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken?

Dus ook de vaardigheden op meta-niveau worden ontwikkeld: probleemoplossend, kritisch en logisch denken.

TIP: Deborah’s inspirerende talk tijdens TEDxAmsterdamED

Momenteel zijn Deborah Carter en Marja-Ilona Koski bezig met het oprichten van een platform om hun visie op het technologieonderwijs met een breder publiek van ouders, leraren en beleidsmakers te delen. Op 26 maart 2015 was Deborah Carter één van de 15 sprekers op TEDxAmsterdamED, een conferentie met de titel ‘The Education (R)evolution’.

Lees ook:

» Verslag TEDxAmsterdamED: de Onderwijs (R)evolutie (inclusief video’s van de TED-talks)

Reacties 1

  1. Bea Stephan

    In steeds meer plaatsen zijn gelukkig CoderDojo’s te vinden waar programmeren en vooral samenwerken met elkaar probleem oplossing, debugging en meer hoog in het vaandel staan. En MakerLabs! Maar wel raar dat zulke wezenlijke ontwikkelingen in onze samenleving vooral op vrijwilligers draait en initiatieven buiten t onderwijs

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.