De ProgrammeerWijzer: de startersgids voor programmeren in het onderwijs

dinsdag 13 oktober 2015

Deze week is de Codeweek (10 t/m 17 oktober). In deze week is er speciale aandacht voor het belang van programmeren in het onderwijs. Nu programmeren volop in de belangstelling staat, willen veel scholen en leerkrachten wel iets met programmeren, maar weten ze vaak niet waar te starten. De ProgrammeerWijzer helpt scholen en leerkrachten op weg.

De ProgrammeerWijzer biedt een handig overzicht van 38 programma’s, apps en lessenpakketten die gebruikt kunnen worden in het primair en voorgezet onderwijs. Ook gaat de ProgrammeerWijzer in op vragen als: ‘Waarom programmeren in het onderwijs?’ en ‘Hoe verhoudt programmeren zich tot mediawijsheid?’

Scratch

Waarom programmeren voor kinderen

Programmeren in het onderwijs staat op de kaart sinds Neelie Kroes in mei 2015 CodePact lanceerde. CodePact heeft als doel alle kinderen te laten kennismaken met programmeren. Maar waarom zouden we dat eigenlijk willen? Het meest gehoorde antwoord: om te kunnen beantwoorden aan de toekomstige vraag naar programmeurs in onze kenniseconomie. Maar er zijn ook mediawijzere antwoorden op die vraag: programmeren vergroot het probleemoplossend vermogen van kinderen en empowert burgers in een digitale wereld waarin de kloof tussen mediagiganten en burgers steeds groter wordt.

Programmeren en het Mediawijsheid Competentiemodel

Programmeren speelt een rol bij zes van de tien competenties uit het Mediawijsheid Competentiemodel van Mediawijzer.net. Door te leren programmeren vergroten kinderen hun begrip van hoe media gemaakt worden, leren ze op een meer geavanceerde manier gebruik te maken van hun apparatuur, kunnen ze meer eigen content creëren en leren ze hun doelen beter te realiseren in de mediasamenleving.

Bekijk de 38 programma’s, apps en lessenpakketten die gebruikt kunnen worden in het primair en voorgezet onderwijs. Download de ProgrammeerWijzer en begin nog deze Codeweek met programmeren bij jou op school!

» Download de ProgrammeerWijzer

Reacties 3

  1. Sjaak van de Hoek

    Leuk overzicht hoor (echt). Maar ik zoek geen overzicht van 38 tools. Ik zoek één kant-en-klare, uitgewerkte lessenserie waarmee een leerkracht een tiental lessen vooruit kan. Zo’n leerkracht die er niks van weet en het eigenlijk met een beetje tegenzin toch kan gaan doen.

  2. Micky Devente

    @ Coby, Hartelijk dank voor de tip, Coby! De link naar de handleiding is opgenomen in de beschrijving bij Scratch (aangepaste versie kun je hierboven downloaden).

    —–

    @ Sjaak, een begrijpelijke wens.

    Op dit moment werkt onder meer Kennisnet aan een Leerlijn Programmeren.
    Ook bijvoorbeeld Uitgeverij Da Vinci is daar mee bezig.
    De SLO werkt aan een bredere leerlijn Computational Thinking, waaronder ook programmeren valt.

    Andere initiatieven en bronnen zijn bijvoorbeeld:

    leerlijnprogrammeren.yurls.net
    ictleskisten.nl/workshops/programmeren-en-robotica/een-leerlijn-programmeren/
    Het dossier programmeren op Mediawijsheid.nl, met zowel Nederlandstalige als Engelse les.
    Kennisnet en Mijn Kind Online ontwikkelden het lespakket Codekinderen, waarmee kinderen al vanaf groep 3 spelenderwijs kennismaken met coderen.
    In het boek Codeklas van Pauline Maas wordt een aanzet gegeven tot een leerlijn programmeren in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (lees hier een review).

    Misschien hebben anderen hier nog suggesties?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.