De Nationale Jeugdkrakercompetitie: vaak onderdeel lesprogramma mediawijsheid

donderdag 26 februari 2015

Nog even bikkelen tijdens de Cito-toets en dan mag een grote groep leerlingen weer starten met de spannende Jeugdkrakercompetitie. Tijdens deze competitie spelen teams van verschillende basisscholen, uit de groepen 7 en 8, tegen elkaar door moeilijke krakervragen te beantwoorden. De antwoorden kunnen zij op internet vinden, maar dan moeten zij wel op een goede manier zoeken en hun bronnen beoordelen. Wekelijks krijgen de deelnemende teams de tussenstand opgestuurd. We spraken enkele finalisten van vorig jaar over hun ervaringen met de Nationale Jeugdkrakercompetitie.

Nicole Opdam van de Waterval in Lisse

“We doen al zes jaar mee met de Nationale Jeugdkrakercompetitie; dit jaar wordt de zevende keer. En we hebben op een jaar na aan alle barrages meegedaan. Bij ons is de competitie echt een ding. Als het nodig is, komen kinderen er in hun vakantie voor terug. De laatste keer mochten de leerlingen zelf beslissen wat we met het prijzengeld gingen doen. We zijn toen met zijn allen gaan paintballen. De leerlingen hebben dit zelf helemaal uitgezocht.”

“De Jeugdkrakercompetitie maakt bij ons deel uit van een breder lesprogramma om leerlingen mediawijzer te maken. We beginnen in groep 6 en 7 al met vraagstukken als: hoe zoek je nu iets op online en hoe werkt dat? Uit zichzelf typen leerlingen vaak de hele vraag in, bijvoorbeeld, Google. In ons lesprogramma leren ze om dit gestructureerd aan te pakken. Er wordt aangeleerd om je eerst goed te verdiepen in een zoekopdracht door het verhaal eerst goed te lezen en kernwoorden te onderstrepen. Hierbij gebruiken we bijvoorbeeld ook opdrachten uit vorige Jeugdkrakercompetities. Deze aanpak heeft succes; ik zie een duidelijk verschil tussen het zoekgedrag in de eerste en in de laatste les. Hierdoor zijn we altijd goed voorbereid op de Jeugdkrakercompetitie.”

“Het leuke aan de Jeugdkrakercompetitie is dat het echt een wedstrijd is. Ze zoeken in groepjes en vervolgens samen naar de antwoorden om vervolgens in spanning de resultaten af te wachten. Elk jaar willen de kinderen winnen, omdat de klas van het vorige jaar al ver was gekomen tijdens de competitie. Het is daarom extra frustrerend als je een antwoord niet kan vinden. Soms loven we dan een klein prijsje uit aan degene die toch het antwoord vindt. Leerlingen gaan daardoor fanatiek zoeken. Ook bijzonder om te zien is dat de Jeugdkrakercompetitie de niveauverschillen tussen leerlingen verkleint. Kinderen die normaal soms niet zo goed mee kunnen komen, komen nu juist met de goede antwoorden. Ook ontstaat er spontane samenwerking; zeker tijdens de finale. Kinderen helpen elkaar en vragen waar er hulp nodig is.”

Judith Muter van de Gerardus Majella in Nieuw Schoonebeek

“Bij ons gaat de Jeugdkrakercompetitie niet alleen om het invullen van de vragen. Er zit een bredere insteek achter. We willen leerlingen meegeven hoe ze het best kunnen zoeken op internet. Daarbij leren ze bijvoorbeeld handzame websites kennen en hoe zij hiermee moeten werken. Kinderen zijn vaak al wel tevreden met de eerste zoekresultaten. Wij leren ze om verder te kijken dan dat. De Jeugdkrakercompetitie is hierbij een handzame methode. Als kinderen nog niet veel ervaring hebben met zoeken op het internet of met de competitie, is het handig om klassikaal te starten en daarna in groepjes te werken. Zo kan er samen geoefend worden met begrijpend lezen. De vragen van de Jeugdkrakercompetitie bevatten vaak meerdere vragen in één. Kinderen kunnen samen oefenen om niet te snel antwoord te geven op een vraag, maar deze eerst goed te lezen. Vaak laten wij de leerlingen ook opschrijven van welke website zij het antwoord hebben. Zo kunnen we klassikaal naar het antwoord kijken en naar waar het staat.”

“Het is belangrijk om kinderen te leren hoe zij hun informatie online kunnen verzamelen en hen een breder blikveld te geven op internet. Zij zijn bijvoorbeeld veel bezig met spreekbeurten en boekverslagen. Hier gebruiken zij internet voor. Daarnaast zijn steeds meer lesmethoden digitaal. De leerlingen weten eigenlijk al niet meer beter. Zij zijn deze digitale omgeving gewend.”

“Dit jaar doen we weer mee met de Jeugdkrakercompetitie met groep 8. We hebben natuurlijk de eer hoog te houden. Voor de kinderen is het altijd spannend hoe ze staan in de ranking als de resultaten binnenkomen. Leerlingen vragen nu al wanneer de competitie weer begint. Ze vinden het erg leuk; en wij ook. Wij kijken in het weekend zelf mee of we de antwoorden ook kunnen vinden. Zelfs de directeur doet mee!”

Aanmelden nog mogelijk

De Jeugkrakercompetitie is een initiatief van de Rijnbrink Groep. Met de Jeugdkrakercompetitie wil de Rijnbrink Groep een bijdrage leveren om de kwaliteit van het zoeken door kinderen op internet te verbeteren. Deelname kost €38,50 per team. Het is aan de school om te beslissen of een groep zich inschrijft als 1 team of als meerdere teams. De competitie start op 24 april 2015 en het speelschema staat al online. Meer informatie over de spelregels en het verloop van de inschrijfprocedure vind je op www.jeugdkrakercompetitie.nl.

Enthousiast geworden door bovenstaande verhalen, maar nog niet aangemeld? Het is nog mogelijk om je klas aan te melden voor deze online competitie.

» Meld hier groep 7 en/of 8 aan voor de Jeugdkrakercompetitie (red, het is niet meer mogelijk om je klas aan te melden)

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.