De beste filmpjes voor een mediales of -discussie over (online) pesten

dinsdag 22 september 2015

De Week Tegen Pesten is hét moment om extra aandacht te besteden aan groepsvorming in de klas. Grijp je in, of kijk je toe? Een video of filmpje kan helpen dit onderwerp te introduceren en/of een discussie op gang te brengen. Wij zetten de beste op een rijtje.

Vorige keer bespraken we de beste filmpjes over online normen en waarden, netiquette en omgangsgedrag op sociale media. Daar werden al enkele filmpjes rond het thema pesten genoemd. Deze keer nog specifieker: cyberpesten.

1. Tv-tips

Tijdens de Week tegen Pesten besteedt het informatieve jeugdprogramma Het Klokhuis in een speciale serie van vijf afleveringen aandacht aan het fenomeen pesten.

In de serie de Anti Pest Club gaat presentatrice Anne-Mar Zwart langs bij basisschoolklassen waar gepest wordt. Zij wil er met de hele klas voor zorgen dat de sfeer verandert en dat iedereen weer met plezier naar school gaat.

Arie Boomsma en Tim Hofman gaan in Op School in gesprek met middelbare scholieren, leraren en deskundigen in het hele land en stellen hen de vraag: wat doe jij? Grijp je als toeschouwer in, kijk je toe of loop je mee?

  • Het Klokhuis is te zien van 21 t/m 25 september om 18:25 uur bij Zapp.
  • De Anti Pest Club is van 21 t/m 24 september om 19:25 uur te zien bij Zapp.
  • Op School is te zien van 21 t/m 24 september om 19:50 uur op NPO 3. De themaweek wordt afgesloten met Pest Test, vrijdag om 19:30 uur.

2. Korte film: Cyberbully

In Dag tegen Cyberpesten: The Cyberbully praten Arie Boomsma en Jan Versteegh met jongeren die gepest worden via het internet. Cyberpesten gaat verder waar gewoon pesten ophoudt. Voorafgaand aan het studiogesprek is de korte film The Cyberbully te zien. Deze film gaat over een tienermeisje dat gepest wordt via het internet.

Deze aflevering is geschikt voor het voortgezet onderwijs

3. Het tragische verhaal van Amanda Todd

Amanda was twaalf jaar oud toen ze een fout maakt: ze liet haar borsten zien tijdens een chatgesprek. Die fout achtervolgde haar tot haar zelfmoord drie jaar later. Deze video zette ze zelf online. Ze legt uit waarom ze zelfmoord nog als enige oplossing zag om te ontkomen aan haar pesters.

Dit filmpje is geschikt voor het voortgezet onderwijs

4. It’s up to you – over pesten

It’s up to you is een interactieve film die jongeren helpt om bewuster te worden van hun rol in cyberpesten.

“Voorlichtingslessen tegen pesten zijn meestal nogal braaf en hebben weinig effect, deze film is veel confronterender” – docent vo

Laat je klas aansluitend een gezamenlijke gedragscode tegen (cyber)pesten opstellen. Voor de docent is een handleiding beschikbaar.

It’s up to you is geschikt voor het voortgezet onderwijs

5. Spijt! – ook over pesten

Spijt! is de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee en is bekroond tot beste Europese jeugdfilm. De film geeft een realistisch beeld van het groepsproces bij pesten en kan uitstekend worden gebruikt in de klas. Inclusief lesmateriaal.

Spijt! is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs

#Durfjijhetaan

De Week Tegen Pesten (21 t/m 25 september) is hét moment om extra aandacht te besteden aan groepsvorming in de klas. Het thema dit jaar is #Durfjijhetaan. Grijp je in, of kijk je toe? Op weektegenpesten.com vinden leerkrachten tips, lessuggesties, blogartikelen en andere inspiratie over pesten, groepsdynamica & meer.

Lees ook deze artikelen over De Week tegen Pesten:

» Samen aan de slag tijdens de Week tegen Pesten
» Moet je expert zijn om cyberpesten aan te pakken?
» Klokhuis besteed aandacht aan cyberpesten

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.