CBS zegt dat 1 op de 6 jongeren verslaafd is aan sociale media

vrijdag 20 november 2015

In het onderzoek komt naar voren dat er een hele hoge betrokkenheid is van vooral meisjes bij sociale media. Zij geven vaker dan jongens aan dat ze het fijn vinden als anderen hun berichten liken, retweeten of delen. Meisjes voelen zich ook vaker onrustig als er een bericht binnenkomt dat ze niet direct kunnen bekijken en zijn vaker bang om dingen te missen als ze niet online zijn.

Van de meisjes tussen 12 en 18 jaar zegt 22 procent verslaafd te zijn aan sociale media, zoals Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype of Youtube. Onder jongens van deze leeftijd is dit met 13 procent een stuk lager.

» Ga naar het onderzoek van CBS

Vandaag blijkt maar weer eens dat jongeren enorm veel tijd doorbrengen op sociale media. Volgens het onderzoek Belevingen van CBS is dit bij de meeste jongeren 1 tot 3 uur per dag. Voor de generatie die nu opgroeit bestaat er geen scheidslijn tussen de on- en offline werkelijkheid. Het is daarom vooral van belang dat inzicht krijgen in hóe jongeren online met elkaar omgaan. Welke keuzes maken zij wanneer ze iets online delen? Houden ze daarbij voldoende rekening met privacy van anderen en checken ze de ‘feiten’ die ze delen? In verkennend onderzoek is geïnventariseerd wat jongeren onder ‘respectvol mediamaken’ verstaan en welke normen en waarden zij zelf hanteren als mediamakers.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid – die vandaag start – wordt jongeren wordt gevraagd hierop te reflecteren en zo in kaart te brengen wat voor type mediamaker zij zelf zijn. Aan het eind van de week wordt gepresenteerd wat de normen en waarden zijn die jongeren in Nederland nu hanteren.

Vandaag trappen we de Week van de Mediawijsheid af bij Beeld en Geluid met het My Comment Festival. Vandaag start ook het superspannende mediawijsheidspel MediaMasters voor groep 7 en 8 met een recordaantal inschrijvingen van meer dan 100.000 leerlingen. Houd deze website en www.weekvandemediawijsheid.nl in de gaten voor meer informatie.

Lees ook in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2015:

» Week van de Mediawijsheid van start: jongeren in gesprek over ethische kant van mediamaken
» 100.000 leerlingen starten met MediaMasters: grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8
» Naast 15 minutes of fame ook 15 minutes of shame?
» ‘Kinderen hebben online een sterk moreel kompas, behalve bij fact checking’
» Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Zeewolde!
» ‘Mediawijze professionals zijn onmisbaar’
» De mediawijze professional in een snel veranderende wereld

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.