Datum & Tijd
Datum: 22-09-2014 - 26-09-2014
Tijd: Hele dag


Week tegen Pesten

De Nederlandse Week tegen Pesten wordt gehouden van 22 t/m 26 september 2014, aan het begin van het nieuwe schooljaar.

wtp_banner

Thema
Het thema voor dit jaar is ‘Horen, zien en Speak Up’. De belangrijkste boodschap is: Maak pesten bespreekbaar. Zwijg niet over pesten, schaam je er niet (langer) voor maar praat erover en kom ook op voor anderen.

Draaiboek Week tegen Pesten
Om de Week tegen Pesten zo goed mogelijk in te vullen, worden scholen gestimuleerd om al in februari te starten met de voorbereidingen. Ter ondersteuning heeft het Centrum School en Veiligheid/Pestweb een draaiboek voor primair- en een draaiboek voor voortgezet onderwijs gepubliceerd op hun website

Elke school en/of andere organisatie wordt uitgenodigd om op te staan tegen pesten en invulling te geven aan positieve groepsvorming. Op Pestweb worden ideeën verzameld en gedeeld. Wil je zelf een idee insturen? Kijk dan op www.pestweb.nl of mail webredactie@schoolenveiligheid.nl. Ga naar www.schoolenveiligheid.nl/weektegenpesten voor meer informatie over de Week tegen Pesten.

Activiteiten uit het netwerk
Ook andere netwerkpartners van Mediawijzer.net zijn actief rondom/tijdens de Week tegen Pesten:

  • 20 september: symposium stichting Omgaan met Pesten
  • 22 september: Thema-avond ‘De rol van omstanders bij pesten’. Pesten, en de aanpak ervan, is iets van ons allemaal. Daarom organiseert Pestweb op de eerste avond van de Week tegen Pesten een thema-avond waar docenten, ouders én leerlingen met elkaar in gesprek gaan. Wil je hierbij aanwezig zijn? Aanmelden kan via secretariaat@schoolenveiligheid.nl (gratis te bezoeken).
  • 22-26 september: Medewerkers van UPC geven extra gastlessen Safe & Social op basisscholen in o.a. Nijkerk, Zoetermeer en Arnhem. Deze digitale les stimuleert jongeren m.b.v. interactieve opdrachten om met elkaar te praten over hun eigen rol op internet en de effecten die dat heeft op hun omgeving. Initiatiefnemers zijn UPC samen met Young Crowds en Digibewust.
  • 24 september: Theatergroep Playback geeft twee LIKE theatervoorstellingen voor het CSG Liudger te Burgum en het Leeuwarder Lyceum. LIKE is een interactieve voorstelling over de pijn van buitengesloten worden en de invloed van sociale media hierop.
  • 24 september: LIKE ME theatervoorstelling in De Harmonie, Leeuwarden. Speciale avond georganiseerd door Theatergroep PlayBack en UPC in het kader van de Week tegen Pesten. De voorstelling is voor ouders en hun kinderen (10-14 jaar) over (online) pesten en is gratis te bezoeken. Aanmelden kan via weektegenpesten@tgplayback.nl.
  • 29 september: Première LIKE ME voor het primair onderwijs. Deze voorstelling is speciaal ontwikkeld voor ouders van kinderen op de basisschool en gaat over (online) pesten en de invloed van sociale media hierop. De première is gratis te bezoeken. Aanmelden kan via mvo@upc.nl

Heb jij ook activiteiten gepland rondom de Week tegen Pesten? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net, dan plaatsen we ze in dit overzicht.

Anti-pestprogramma’s
Onlangs werd bekend dat een onafhankelijke commissie – in opdracht van Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en Kinderombudsman Marc Dullaert – 61 anti-pestmethodes heeft onderzocht. Daaruit blijkt dat 13 anti-pestmethodes ‘veelbelovend’ danwel ‘kansrijk’ zijn. Deze programma’s zijn voorlopig goedgekeurd, maar behoeven nog wel een theoretische en/of empirische aanpassing.

» Lees hier de beoordeling van de anti-pestprogramma’s

Inspiratie
Inspiratie nodig? Op mediawijsheid.nl, een initiatief van Mediawijzer.net, vind je veel informatie over mediawijsheid onderwerpen zoals cyberpesten en wat je er tegen kunt doen. De website bevat een volledig dossier over (digitaal) pesten, inclusief filmpjes, lesmateriaal, links naar andere relevante websites en actueel nieuws. Relevante artikelen:

Meer informatie
De week tegen pesten is een initiatief van het Centrum School en Veiligheid/Pestweb, het ministerie van OCW en het Vlaams Netwerk ‘Kies kleur tegen pesten’. Op de website van Pestweb vind je meer informatie.

‹‹ Terug naar volledige agenda