Media zijn niet alleen altijd om ons heen, ze spreken tot onze verbeelding en zijn daarom een geliefd onderwerp van film-, serie- en documentairemakers. Nu de dagen op z’n kortst zijn en het nieuwe jaar voor de deur staat, heb ik een paar van mijn favoriete mediawijze kijktips op een rijtje gezet. Voor op de bank tijdens de kerstvakantie of voor in de agenda van het nieuwe jaar. 

Het overzicht staat in willekeurige volgorde. De kijklijst is natuurlijk nog lang niet compleet. Heb jij nog aanvullingen? Plaats ze in de reacties onderaan het artikel. 

1. Borgen – Serie 
Deze Deense serie geeft een mooi beeld van de wissel- en samenwerking van media en politiek. Hierbij wordt het belang van mediawijsheid duidelijk zichtbaar. Borgen laat zien hoe een omroep worstelt onafhankelijk nieuws te verslaan én spannende (politiek) primeurs te brengen. Daarnaast zie je het werk van een spindoctor en hoe media slim worden ingezet door verschillende partijen om op het eerste gezicht niet zichtbare boodschappen over te brengen en politieke doelen de behalen. 
Alledrie de seizoenen zijn op DVD/Video on demand verkrijgbaar. Seizoen 1 & 2 zijn dit jaar uitgezonden door de VARA op Nederland 2.

2. Catfish – Film/documentaire en serie 
Catfish is een Amerikaanse film/documentaire waarin de hoofdpersoon Nev Schulman op zoek gaat naar een meisje. Dit meisje kent hij via Facebook en ze hebben een online relatie opgebouwd. Zonder al teveel te verraden kan de film beschreven worden als een verwarrende eye opener. Niets is zomaar wat het lijkt. Het succes van de film heeft geresulteerd in een serie die nu te zien is op MTV. In de serie gaat Nev, samen met zijn goede vriend/cameraman Max, op zoek naar online persoonlijkheden en hun offline alter-ego (of is dit andersom?). Zo ontrafelt hij relaties van verliefde stelletjes die elkaar alleen kennen via internet. 
Bekijk hier de trailer van de film Catfish. De film is te verkrijgen op DVD/Video on demand en de serie is regelmatig te zien op MTV.

3. Medialogica – Tv-programma 
Hoe werken media? Zijn zij slechts een neutraal doorgeefluik van nieuwsberichten of hebben zij zelf ook invloed hierop? In Medialogica wordt ingegaan op de wisselwerking tussen media en de samenleving en wat daardoor ontstaat. De aflevering over Project X Haren bijvoorbeeld zet helder uiteen wat er volgens verschillende deskundigen in de aanloop naar en op die dag zelf gebeurd is en vooral wat de rol van de media hierin waren. Ook andere afleveringen zijn het (terug)kijken meer dan waard. 
Medialogica is van Argos-TV, de televisietak van de gezamenlijke multimediale onderzoeksjournalistieke redactie van Human en VPRO.

4. Dus ik ben junior – Afleveringen tv-programma 
Een aantal afleveringen van Dus Ik Ben Junior gaan in op media. Stine Jensen maakt filosofie toegankelijk en zet kinderen en volwassenen aan het denken over de meest uiteenlopende zaken in het leven. Dus ik Ben Junior is de juniorversie van het tv-programma Dus ik Ben en wordt uitgezonden door Z@PP op Nederland 3. Afleveringen die specifiek ingaan op media zijn:

Dus ik ben online – Over online zijn. 
Dus ik ben een mens/robot – Hoe is technologie verweven met ons dagelijks leven? En hoe maakt ons dit mens/machine.

5. Tegenlicht – Afleveringen documentaireserie 
Deze VPRO documentaireserie wijdt regelmatig afleveringen aan zeer uiteenlopende mediagerelateerde onderwerpen. Een greep uit de afleveringen: 

Uw persoonlijke data zijn goud waard – Over de data die van ons allen verzameld wordt en wat de waarde hiervan eigenlijk is. Waar komt die waarde vandaan? Wat kunnen wij hier zelf mee? 
Big Data: The Shell search – In deze aflevering is te zien hoe aan de hand van big data zaken aan het licht kunnen komen die sommigen liever voor zichzelf zouden houden. 
TechMens – Een verkenning van verschillende technologieën die dicht bij het menselijk lichaam gebruikt worden: ze leggen gegevens vast, helpen ons in het dagelijks leven. De vraag is: wordt de mens op deze manier steeds meer zelf een machine? 
Unlike Putin: Ruslands Facebook-oppositie – Protest op Facebook en andere sociale media is een veelgehoord geluid. Soms resulteert het in massale opstanden buiten de sociale media in de fysieke straten. Zo ook in Rusland. 
Evgeny Morozov: het einde van de internet utopie – Beroepspessimist maar ook graag gehoord en alom geprezen mediawetenschapper Evgeny Morozov zet in deze aflevering uiteen waarom het internet géén drijvende kracht achter democratie is maar zelfs het tegenovergestelde.

6. Her – Film 
De film Her gaat volgens de trailer over de zeer nabije toekomst waarin een relatie ontstaat tussen een man (Joaquin Phoenix) en een computerstem (Scarlett Johansson). Hoe ontstaat zo’n relatie? Hoe zo’n relatie er uit? De film gaat in Nederland op 27 februari 2014  in première, de trailer is hier al te bekijken.

7. Black Mirror – Serie 
Een Britse serie uit 2011 met bizarre verhaallijnen die je aan het denken zetten over de impact van media op ons leven. Het bijzondere aan deze ‘wat oudere’ serie is dat de onderwerpen uiteenlopend van relaties, privacy tot talentenjachten nog steeds zeer actueel zijn. Op de website van de VPRO wordt het als volgt omschreven: “Drie op zichzelf staande televisiedrama’s van Charlie Brooker over de duistere kanten van het menselijke bestaan in het technologische tijdperk.” 
Black Mirror wordt vanaf 6 januari 2014, 23.05 op Nederland 2 uitgezonden door de VPRO, maar is online ook op DVD te verkrijgen. 


Meer lees- en kijktips van Mediawijzer.net

» In december 2012 publiceerden wij deze 29 mediawijsheid volg- en kijktips op het gebied van Twitter, blogs en must see video’s.
» In de zomer van 2012 selecteerden we op basis van input uit het netwerk deze 30 mediawijsheid lees- en kijktips.

De kijklijst is natuurlijk nog lang niet compleet. Heb je zelf nog tips, dit kunnen oude en nieuwe titels zijn, deel je aanvullingen dan in de reacties!